Laat de natuurwetten niet de fun uit ons leven slaan

Een kleurrijke fantasie, een sterke verbeeldingskracht, het los kunnen denken van beperkingen en de status quo; allemaal ingrediënten die ten grondslag liggen aan innovatie en vooruitgang. Maar waag het niet om deze gezonde krachten te gebruiken ten koste van de strenge wetten van de natuur, want dan krijg je populistisch woordvoerder en fanaticus van de natuur Neil deGrasse Tyson aan je deur. Of je even wilt stoppen met die onzin. Want de natuurwetten laten niet met zich fucken.

fractal-1280110_1280

Een zwart gat haalt ook de kleur uit het leven.

Als filosoof, maar ook als mens, heb ik hier problemen mee. Hoewel natuurwetten ‘waar’ zijn, is ‘waarde’ niet iets wat in de natuur terug te vinden is. Het is een kenmerk wat wij mensen zelf ergens aan toekennen. Wetten kennen geen waarde; wij mensen gelukkig wel! Ons leven krijgt betekenis door de waarde die wij aan voorwerpen, relaties, gedrag en gedachtes toekennen. Het is de essentie van ons bestaan!

Dat is dan ook precies wat ik tegen de ‘godsdienst versus natuurwetenschappen’-discussie heb. Die twee kunnen prima naast elkaar bestaan, zolang ze zich niet te veel op elkaars veld begeven. Godsdienst heeft te maken met geloof, hoop, betekenis en waarde. Eigenschappen waar de natuurwetenschappen niks over te zeggen hebben en zich dus ook verre van moet houden. Een wetenschapper die mensen van hun geloof af probeert te krijgen is als een kind dat het speelgoed van een ander kind kapot maakt; hij ondermijnt de dingen die voor iemand van betekenis zijn. Hij haalt de kleur uit iemands leven. Hij versombert het in plaats van het te verrijken.

 

Een prachtig artikel hierover las ik laatst op Wired: “Neil deGrasse Tyson Is a Black Hole, Sucking the Fun Out of the Universe“. Auteur Sam Kriss beschrijft hier met een aantal mooie voorbeelden hoe populistische wetenschappers zoals deGrasse Tyson of I Fucking Love Science al de fun uit het leven weg proberen te zuigen. Niet dat ik tegen wetenschap of het populair maken van wetenschap ben – ik het zelf op een wetenschapsredactie gewerkt – maar er moet ook plek zijn voor fantasie, verbeelding en tegendraads denken. Anders betekent dit het einde van de innovatie, en het einde van het zinvolle leven bovendien.

Als laatst nog even dit:

Om een open geest te houden hoop ik altijd open te staan voor nieuwe ideeën, ook als deze nog niet helemaal af zijn of gewoon de plank volledig mis (lijken te) slaan. Als je niet probeert, kom je ook niet verder.

Tags: , , , ,

Over de auteur

Niek Verlaan (1985) werkt als adviseur Gezond Stedelijk Leven (expertise 'gedrag') bij afdeling Ruimte, Gemeente Utrecht. Hij is breed geïnteresseerd en houdt ervan om conceptueel denken te vertalen naar de praktijk. Hij rondde de bachelors Mediatechnologie en Liberal Arts & Sciences af en voltooide in de zomer van 2013 de master Wijsbegeerte.

1 Antwoord

Trackback  •  Comments RSS

  1. Richard van Emmerik schreef:

    ‘Het is een kenmerk wat wij mensen zelf ergens aan toekennen. Wetten kennen geen waarde; wij mensen gelukkig wel! Ons leven krijgt betekenis door de waarde die wij aan voorwerpen, relaties, gedrag en gedachtes toekennen’

    Volgens mij is het zo dat je eerst op waarde moet inschatten dat wij betekenende wezens zijn. Het belangrijkste is niet dat wij waarde hechten aan voorwerpen, relaties, gedrag en gedachtes maar dat onze gedachten (dat onze taal) de wereld betekent. We betekenen de dingen door tekens, door aan te geven ‘wat’ ze betekenen. ‘Hoe’ de dingen functioneren is de taal deze wetenschap, de natuurwetten. ‘Wat’ de dingen betekenen is de betekenende instantie van de betekenende wezens, mensen, zelf. ‘Wat’ de dingen betekenen verteld ons vrij weinig over die voorwerpen die je op het oog hebt, maar verteld alles over het wezen dat betekent, de mens zelf.

    De crux is nu dat we niet dat wij waarden toekennen aan voorwerpen, , relaties, gedrag en gedachtes toekennen, maar ons eigen betekenende wereld, ons onbewust geschapen werkelijkheid, waarderen.

    Als we al vrij zijn, dan moet dat schuil gaan in het betekenen van de wereld, dat zou op waarde geschat moeten worden.

Antwoord Plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top