Mooie woorden over de omgeving die onze gezondheid beschermd

Binnen het totale budget dat in Nederland besteed wordt aan gezondheid, gaat een klein deel naar het bevorderen van gezonde leefstijl. Het is al niet veel geld, laten we dit dan ook goed besteden. Helaas gebeurt dat lang niet altijd. Het oude idee dat als iemand maar genoeg kennis heeft, diegene zich er ook naar zal gaan gedragen, blijkt simpelweg niet waar te zijn.

In deze lezing bij Studium Generale van de Universiteit Utrecht doet prof. dr. Hans Brug, epidemioloog aan de VU Amsterdam, een aantal heldere uitspraken. Hieronder lees je een aantal van deze mooie woorden.

 

The important diseases in countries like the Netherlands are related to health behaviour. Diets and physical activity are two crucial ones. That is important knowledge. But if you want to change those behaviours, you don’t know enough yet. You also want to know why do some people engage in a healthy lifestyle, and why do others not? Because if you know those determinants of engaging in healthy behaviour, you can tailor and target your interventions to these specific determinants and improve the chances that you are successful. That you can implement interventions that can really change that behaviour.  (…)

For a long time, we presumed that knowledge may be the crucial and most important determinant of what we do. We presumed that when people know that a certain diet isn’t good for their health, if they know that physical activity is good for their health, people will be sensible enough to engage in that health behaviour. This is a bit simplified, but this was a very basic notion and it still is, especially among doctors. So we presumed that knowing means wanting, and wanting means doing. And therefore we designed health educating interventions. We started to educate people. So that people knew that certain parts of their diets are healthy and others are not, and that physical activity is important for their health. We started making leaflets and group sessions to educate people about certain things, one-on-one sessions are important in health education, and later on the tv was there to do more mass education. And nowadays we try to do individually tailored health education, especially made for you via the internet, for example on your smartphone or tablet. (…)

knowingBut unfortunately, knowledge is not such a crucial determinant of what we do or don’t do. It plays a role, but it is certainly not enough for health behaviour change. Knowing is not the same as wanting, and wanting is not the same as doing. Because there are other very crucial determinants. We do what we like, we have craving for certain things. It has nothing to do with what we know. (…)

Professor Brug houdt verder een heel pleidooi over het belang van de drie factoren motivation, abilities and opportunities. De omgeving waarin we momenteel leven stimuleert vooral ongezond gedrag. Denk aan het voedselaanbod in de stad dat overal is, en met name ongezond. Ook bewegen is nauwelijks nog nodig. Brug noemt het voorbeeld van Cuba, waar jaren geleden geen olie meer geïmporteerd werd door economische restricties vanuit Rusland. Als gevolg daarvan konden auto’s en traktors niet meer rijden, waardoor mensen op de fiets naar het werk moesten en op land veel meer zelf moesten zwoegen. Obesitas en andere welvaartsziekten daalden hierdoor enorm.

Burg stelt voor de omgeving te veranderen, zodat het niet het ongezonde gedrag stimuleert, maar het gezonde gedrag beschermd:

And that means a paradigm shift. A shift not so much on health education and health promotion, towards a shift to health protection. Creating an environment that protects us from the default options of unhealthy eating and lack of physical activity.

 

Tags: ,

Over de auteur

Niek Verlaan (1985) werkt als adviseur Gezond Stedelijk Leven (expertise 'gedrag') bij afdeling Ruimte, Gemeente Utrecht. Hij is breed geïnteresseerd en houdt ervan om conceptueel denken te vertalen naar de praktijk. Hij rondde de bachelors Mediatechnologie en Liberal Arts & Sciences af en voltooide in de zomer van 2013 de master Wijsbegeerte.

Antwoord Plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top