Trucs uithalen met het onbewuste

Bij het zien van het populaire TV-programma Mindf*ck komt ook de vraagt: hoe doet hij dat toch? Gelukkig leven we in het digitale tijdperk waarin we alles gewoon op internet kunnen vinden. Hieronder een aantal filmpjes waarin een en ander rondom de kracht van illusie wordt getoond en uitgelegd. Je onbewuste doet meer dan je denkt! (Pun intended).

In dit eerste filmpje toont zakkenroller Apollo Robbins enkele van zijn trucs. Het gaat allemaal om de aandacht van de persoon af te leiden van waar het gebeurt.

Kun je voorspellen wat voor kaart iemand kiest? Ja, dat kan. Daar is wel een beetje sturing bij nodig. Op deze site staan een aantal trucs uitgelegd. Vier technieken worden specifiek genoemd. In het kort (op de site iets uitgebreider):

  1. Iemand aanraken, bijvoorbeeld kort op de schouder, zorgt ervoor dat diegene onbewust veel meer open staat voor je suggesties. In de ogen kijken versterkt dit.
  2. Sneller praten of op andere manieren zorgen dat iemand haastig een keuze moet maken zorgt ervoor dat de keuzes minder bewust zijn.
  3. Iets wat net iets meer zichtbaar / opvallend is dan iets anders, ook al neem je dit niet bewust waar, geniet toch onze voorkeur. Daarom liggen dure producten in de winkel vaak op ooghoogte.
  4. Met suggestieve / sturende vragen kom je ook al een heel eind, zoals: “wat denk je dat de voordelen zijn?”

In onderstaand filmpje zie je kort hoe psychologiestudent Jay Olsen een truck op enkele slachtoffers toepast.

In het volgende filmpje legt Nick Kolenda op een heldere manier uit hoe je via priming een woord bij mensen in het hoofd kan plaatsen zodat je vervolgens kunt ‘raden’ welk woord zij in gedachte hebben. Erg interessant en leerzaam!

Als laatste nog een filmpje waarin deze zelfde Nick Kolenda via Chat Roulette dezelfde truc uithaalt. Je ziet duidelijk hoe hij dit in de praktijk doet.

Tags: , , ,

Over de auteur

Niek Verlaan (1985) werkt als adviseur Gezond Stedelijk Leven (expertise 'gedrag') bij afdeling Ruimte, Gemeente Utrecht. Hij is breed geïnteresseerd en houdt ervan om conceptueel denken te vertalen naar de praktijk. Hij rondde de bachelors Mediatechnologie en Liberal Arts & Sciences af en voltooide in de zomer van 2013 de master Wijsbegeerte.

Antwoord Plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top