De trends van 2015

Trends die mij zijn opgevallen in 2015:

 

 • 360graden filmen komt op, maar zie je nog niet heel veel.
 • 4k filmen en films komen op, net als 4k schermen, maar zijn nog niet veel te zien.
 • Smartwatches zijn een succes, volgens Apple zelf. Credo is ‘one tap access’ – met 1 druk op je smartwatch dingen aansturen. Weinig mensen hebben zo’n ding nog daadwerkelijk om hun pols. De Google Glass is overigens officieel dood, maar er wordt gewerkt aan nieuwe versies.
 • Er wordt veel geëxperimenteerd met wearables, ook steeds meer door de gezondheidssector. Bijvoorbeeld voor dementerenden, mensen die in een psychose kunnen raken, diabetici, mensen met overgewicht, etc.
 • VR-brillen zie je steeds meer voor consumenten, maar echt doorbreken wil het niet. Het is meer voor de leuk een keer, maar (nog) niet voor serieus.
 • Windows 10 is gelanceerd, inclusief browser Edge. Voor het eerst is het gratis voor iedere gebruiker om naar W10 te upgraden.
 • Drones zijn overal terug te zien. Bij elk concert of elke happening hangt er wel één in de lucht. Het is nog zoekende naar regelgeving. Er worden veel soorten drones ontwikkeld, zoals ook drones die automatisch achter je aanvliegen en je filmen tijdens het snowboarden en skiën.
 • Met de opkomst van drones wordt ook steeds meer gezocht naar manieren om mensen te laten ‘vliegen’.  Water powered jetpacks, fietsdrones, hoverboards. Overigens zijn er momenteel 2 soorten hoverboards: een die door wetenschappers is ontwikkeld, die daadwerkelijk ‘vliegt’, maar dan alleen kan op een speciaal geprepareerde baan. De andere soort is nep: het is een soort plank waar je op kunt staan en die wielen aan de zijkant heeft. Door te leunen kun je rijden. Deze zie je steeds meer in het stadsbeeld, maar het is nog zoeken naar de regels. Er gebeuren nog veel ongelukken mee, omdat het lastig is om evenwicht te houden.
 • Je hoort steeds meer over het idee om een bemande vlucht naar Mars te sturen. Ik ben benieuwd, komende jaren zullen we hier meer van horen.
 • De eerste laadpaal voor elektrische auto’s op zonne-energie is geplaatst (in Utrecht). Deze kan naast opladen, ook leveren aan het net. Het wordt verwacht dat dit de techniek van de toekomst is. Van een smart-grid kun je niet alleen maar stroom tappen maar ook leveren.
 • Steeds meer daken worden bedekt met zonnepanelen, deels gestimuleerd door subsidies en andere gunstige regelingen. In Nederland is als test een fietspad aangelegd met daarin zonnepanelen verwerkt. De resultaten zijn relatief positief, maar het is nog maar de vraag of dit meer gaat gebeuren.
 • Volgens mij is de selfie-stick dé uitvinding van 2015. Een stok. Nuff said.
 • Je hoort en ziet wel eens wat over draadloos opladen. Er zijn telefoons die dat kunnen. Zie je verder nog niet veel.
 • Contactloos betalen is nieuw en hip! Nog niet alle bankpassen en betaalautomaten kunnen het aan, maar steeds meer wel. Tot 25 euro per keer kan je zonder pincode betalen (je bent verzekerd voor misbruik) tot 50 euro per dag.
 • Je hoort steeds meer over zelfrijdende auto’s. Ook in Nederland wil men ermee experimenteren. Vooralsnog heb ik ze alleen op televisie gezien; in het echt is het nog lastig door de ethische discussie wie aansprakelijk kan worden gesteld bij een ongeluk.
 • 4G is landelijk uitgerold en snel, tot wel 225 Mbit/s. Dat betekent dat als je een gunstig abonnement hebt, je bijna geen vast internet meer nodig hebt.
 • Dit jaar is voor het eerst een ruimtesonde (Rosetta) geland op een komeet. Een andere ruimtesonde (New Horizons) vliegt vlak langs Pluto en maakt haarscherpe foto’s.

 

Lees ook over de trends van 2014.

 

 

 

 

Tags: ,

Over de auteur

Niek Verlaan (1985) werkt als adviseur Gezond Stedelijk Leven (expertise 'gedrag') bij afdeling Ruimte, Gemeente Utrecht. Hij is breed geïnteresseerd en houdt ervan om conceptueel denken te vertalen naar de praktijk. Hij rondde de bachelors Mediatechnologie en Liberal Arts & Sciences af en voltooide in de zomer van 2013 de master Wijsbegeerte.

Antwoord Plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top